Activități

Catedra de Științe Economice din cadrul Facultății de Științe Reale, Economice și ale Mediului și Clubul Tinerilor Economiști în data de 09.10.2018 au organizat concursul „Logica economistului”. Activitatea a fost promovată cu susținerea partenerului din mediul de afaceri Alexandr Cazac, reprezentant al mărcii comerciale „Кофе с совой”.

La concurs au participat studenții de la specialitățile economice, după cum urmează:

  1. Slivca Ana, FB21Z;
  2. Parașciuc Alina, FB21Z;
  3. Tomilo Alexandra, FB21Z;
  4. Zaim Dumitru, CT21Z;
  5. Seiciuc Rustam, BA11Z;
  6. Șveț Nicolae, BA11Z;
  7. Iurcenco Alina, BA11Z;
  8. Bacioi Arina, BA11Z.

Participanții au format două echipe și și-au pus în valoare cunoștințele acumulate, inteligența, creativitatea, ingeniozitatea și logica economică pentru a câștiga. Organizatorii au pus la încercare și publicul prezent la eveniment, care s-a dovedit a fi receptiv și interesat în oferirea soluțiilor pentru sarcinile primite.

La finalul concursului „Logica economistului”, participanții au primit cărți de specialitate oferite de Catedra de Științe Economice, iar echipa învingătoare a fost premiată cu carduri de reducere de 10% pentru produsele mărcii comerciale „Кофе с совой”.

 

Vizita de studiu la pensiunile agro-turistice din raionul Orhei

În data de 22 octombrie 2015, în baza orelor practice la disciplina „Ecoturism şi turism rural”, studenţii  din anul III, Specialitatea Turism, din cadrul cadrul facultăţii de Ştiinţe Reale, Economice şi ale Mediului, sub egida profesorului Veronica Garbuz, au realizat o vizita de studiu la mai multe pensiuni turistice din comuna Trebujeni şi satul Butuceni, raionul Orhei.

Vizita a avut drept scop familiarizarea studenţilor cu terminologia specifică în turismul rural, cu principalele forme de turism rural, cu interferenţele între turismul ecologic şi turismul activ, cu modul de organizare în Republica Moldova a unei afaceri în turismul rural. De asemenea, tinerii au avut posibilitatea de a vedea „pe viu” cum „funcţionează” o pensiune turistică rurală, cum este amenajată, cum are loc deservirea turiştilor şi ce acţiuni se întreprind pentru a atrage şi a menţine la deservire clienţii.

De exemplu, administratoarea agro-pensiunii Butuceni a vorbit despre principalele tipuri de activităţi desfăşurate zilnic şi anume:

–   asigurarea resurselor necesare, completarea stocurilor de materiale în raport cu vînzările;

–   asigurarea sistemului de securitate, organizarea sistemului de pază;

–   organizarea serviciilor de cazare;

–   organizarea serviciilor de servire a mesei;

–   instruirea permanentă a personalului, astfel încît fiecare angajat îşi cunoaşte propriile competenţe, atribuţii şi limite în acest sens.

Studenţii au avut posibilitatea de a asista, împreună cu un grup de francezi, la un master-class de preparare a plăcintelor şi coacerea lor în cuptor.

Administratorii pensiunilor „Casa din luncă”, „Vila roz” şi „Vila verde” din comuna Trebujeni au povestit cu lux de amănunte despre dificultăţile pe care le-au întîlnit la demararea afacerii, dar şi despre avantajele şi oportunităţile acestui domeniu deloc uşor, dar interesant.

Dorim să menţionăm ca asemenea vizite de studiu sunt binevenite în cadrul orelor practice deoarece oferă o „altfel” de viziune asupra obiectului, intercalînd teoria cu practica.

În rezultatul acestor vizite, cîţiva studenţi vor efectua practica de producţie la agro-pensiunea Butuceni. Suntem convinşi că relaţiile de colaborare stabilite acum între USARB şi agro-pensiuni reprezintă piatra de temelie a unui parteneriat durabil cu impact pozitiv asupra mai multor promotii de studenţi de la specialitatea Turism.

Pozele de la eveniment pot fi vizualizate aici.